Alle spullen zijn gepakt
Alle spullen zijn gepakt, auto is volgeladen en met heel veel zin begin ik de rit naar Noordwijkerhout voor het eerste oefenweekend van Triple-T voor een echte KCBS wedstrijd. Ben toch wel heel benieuwd hoe het weekend gaat verlopen en met wie ik allemaal in het team zit. Eenmaal aangekomen staat de grote tent al klaar en word ik warm onthaald door Leo en Desiree met een kop koffie en een grote glimlach. De eerste barbecues en smokers staan al klaar en het begint toch wel “echt” aan te voelen!
OUTDOOR LOCATIE
Camping 't Nije Hof
De workshops

Kut kip
Dominique Bos komt met haar motiverende woorden ons alles te leren over de kip! Het stukje vlees waar wij eigenlijk allemaal niet zo’n hoge pet van op hadden. Maar het enthousiasme van Dominique steekt ons allemaal aan en al snel hebben we twee vrijwilligers die zich opwerpen om de kip te representeren op de wedstrijd!
Man, wat is dat een werk! Velletje eraf, heel veel vet schrapen (en dat is echt veel!), heel goed uitkijken dat er geen gaatjes in het vel komen, dan het kippenvlees knippen en bijsnijden zodat het allemaal gelijke delen zijn, dan nog rubben en dan het velletje eroverheen!
Aan de slag
Op gezette tijden moet alles op de barbecue wil alles op tijd klaar zijn voor de turn in (de doos inleveren bij de jury). Eerst gingen de twee boston butt’s op de Green Egg, rookhout erbij, temperatuur staat goed en nu afwachten. Want if your looking, your ain’t cooking!
Dan mogen de beide briskets erop waar mijn maatje en ik verantwoordelijk voor zijn. Natuurlijk kies ik weer iets uit waardoor je het minste kan slapen! Nou ja, nachtje doorhalen lukt me nog wel!
Ribs staan ook in de rub en wachten op de volgende dag tot ze op de BBQ mogen.
Kippetjes mogen als laatste erop en nu gaat het er allemaal om spannen!
Daar komt de jury
Terwijl we allemaal druk bezig zijn met de voorbereidingen komen de juryleden al aan. Spanning begint toch wel te stijgen en nu komt het erop aan.
De kippen mogen als eerste worden gejureerd. Zes mooie glimmende kippetjes worden in de doos gedaan. Christian en Rudi brengen de doos naar binnen en het wachten gaat beginnen. Zij kunnen opgelucht ademhalen, nu zijn de ribs aan de beurt!
Alex gaat met de ribben aan de slag en kiest de twee mooiste slabs uit die in het doosje moeten. In mooie gelijke stukken worden ze naar de jury gebracht. Ook daar een zucht van opluchting.
Dan zijn Maarten en Pieter aan de beurt om de mooiste en malse stukken van de pulled pork uit te zoeken. De money muscle wordt goedgekeurd en in stukken in het doosje gelegd. De stukken pulled pork erbij en ook die doos gaat naar binnen!
Nu zijn Sven en ik aan de beurt om de brisket te presenteren. De eerste wordt volledig afgekeurd. Deze is niet mals genoeg en is toch te vet. Van de tweede is de smaak absoluut heerlijk, maar die is eigenlijk ook te vet om mooie plakken van te snijden. Gelukkig hebben we nog een deel over waar we wel mooie plakken van kunnen snijden, maar de smaak is net wat minder. En dan komt de keuzestress! Ga je voor heerlijk, maar geen mooie plakken in een doos of ga je voor hoe een brisket er eigenlijk uit hoort te zien? We gingen voor het laatste. Ook die doos verdwijnt in de tent.
Juryoordeel